De Kleine Prins

De Kleine Prins

Ons boekvoorstel voor februari 2020

Alle volwassenen waren ooit kinderen. Maar niet iedereen weet dat nog. Dit modern sprookje van Antoine de Saint-Exupéry, dat over de hele wereld tot de klassieken gerekend wordt, doet iedereen weer denken aan het kind zijn. Kinderen zien soms meer dan volwassenen en kinderen kunnen complexe zaken vrij simpel uitleggen. 

De auteur van dit boek was een schrijver en piloot. Hij schreef het verhaal in 1943, een jaartje voor hij stierf. Heel poëtisch vertelt hij hoe hij na een noodlanding in de Sahara de buitenaardse prins ontmoet. De Kleine Prins is een wijze prins die begint te vertellen over zijn planeet en de andere planeten en hun heersers. Die heersers zijn allemaal volwassenen die zich op een of andere manier belachelijk maken. Aan de hand van dit verhaal toont de auter zijn eigen visie op de eigenaardigheden van de mensheid. 

Dit pareltje uit de Franse literatuur is vertaald naar heel veel talen en moet gelezen worden door iedereen die een beetje kind wil blijven en de eenvoudige verstandigheid niet wil vergeten. Het is ook ideaal om hiermee te filosoferen met kinderen. 

Wie de Turkse taal machtig is en wil weten wat er met de prins gebeurd is, kan het vervolg lezen in het boek 'Küçük Prens'in Peşinde', 'Op zoek naar de Kleine Prins', uitgegeven door Kaknüs in 2018. De auteur, Hasan Bacanlı, een onderwijspsycholoog vertelt zijn verhaal waarin hij op zoek gaat naar de Kleine Prins. Uiteindelijk komt hij de prins tegen in een grot in Afrika. Na een uitvoerig gesprek over het leven en de dood, besloten de twee dat de Kleine Prins ondertussen gegroeid is.