De eerzame strijd van een jong meisje: Malala Yousafzai

De eerzame strijd van een jong meisje: Malala Yousafzai

Ons voorstel voor december 2019 is een korte biografie van Malala.

Malala Yousafzai, de Pakistaanse kinderrechtenactiviste werd op 12 juli 1997 geboren in Pakistan. Ze is bekend vanwege haar strijd voor het recht op onderwijs en is de jongste Nobelprijswinnaar. Ze streeft al jaren voor gelijke kansen voor alle kinderen in de wereld en voor meisjes in het bijzonder.

Op haar 11de leeftijd schreef ze op een weblog van de BBC over het belang van onderwijs. Daar haalde zij de gewelddadigheden van de Taliban aan en schreef over hun machtsovername waardoor meisjes werden uitgesloten van school en nog  andere mensenrechten werden geschonden.

Toen zij op haar 14de op een schoolbus terugkeerde van school, werd de bus overvallen door de jonge militanten van de taliban. Zij waren op zoek naar Malala. Volgens de taliban was het jonge meisje schuldig aan het promoten van de westerse cultuur in de Pashtun gebieden”.

Zo werd Malala toen in het hoofd geschoten. De kogel kwam terecht in het linkerdeel van haar voorhoofd. Ze werd vervoerd naar het ziekenhuis en urenlang geopereerd. Het lukte de artsen om de kogel uit haar hoofd te halen. Bij wonder overleefde zij deze afschuwelijke aanslag.

De dag van de aanslag, 9 oktober, was haar laatste dag op school in Pakistan. Sindsdien is zij niet meer teruggekeerd naar haar thuisland.

"Ik koester geen wrok. Ik wens de jongens die op mij schoten geen kwaad toe want ik ben geen taliban. De taliban deed dit zogezegd voor God. Zij beweren dat God hen opdraagt om mensen te doden. Maar ik vergeef hen, juist omwille van God. Hun strijd (jihad) is mensen doden, mijn strijd (jihad) is mensen redden. Zij zijn erop uit om mensen te doden, mij gaat het om mensen te vergeven. Ik ben een moslima, ik wil laten zien dat dit de ware islam is. We zijn geen terroristen. Die paar mensen zijn dat misschien wel, maar dat betekent niet dat alle moslims terroristen zijn. Daarom geloof ik, als mens, als vrouw en als moslim dat wij elkaar moeten vergeven. Daar moeten anderen van leren." (Malala)

Malala droomt van terug te keren naar Pakistan en haar vaderland te besturen als de premier van Pakistan. Zo wil zij zich inzetten voor vrede en onderwijs. Zij wil dat alle meisjes de kans krijgen om naar school te gaan. Zij raad iedereen aan om te werken aan hun eigen opleiding en toekomst. Volgens haar kan de wereld verbeterd worden door de liefdadigheidsorganisaties te steunen.

Ook wijst Malala op de foute aanpak van de westerse landen. Ze beweert dat er in grote hoeveelheden wapens, troepen en drones gestuurd worden naar Afghanistan. Maar volgens haar zijn deze geen middelen die de Afghanen nodig hebben. "Zij hebben pennen en boeken nodig, dat zijn de beste middelen. Geweld kan je nooit oplossen met nog meer geweld."

Volgens Malala is onderwijs het krachtigste wapen. Niet de geweren of de tanks. Zij gelooft dat verandering mogelijk is als we het maar willen en ervoor strijden op een integere manier..

Vader Ziuaddin Yousafzai, zelf leraar en dichter, is de drijvende kracht achter Malala. Toen hem gevraagd werd wat hij gedaan heeft om zo een sterke dochter op te voeden, gaf hij het volgende antwoord:

"Vraag niet wat ik heb gedaan, maar vraag wat ik niet heb gedaan. De enige belangrijkste raad die ik kan geven aan alle ouders is het volgende: Snij de vleugels van je dochter niet af!"

"De mensen die voor geweld staan moeten ervan bewust zijn dat je een mens kan doden, maar niet een ideologie. Ze kunnen mij of mijn dochter vermoorden maar de ideologie van vrede, kennis, harmonie en samenleven blijft eeuwig bestaan. Hoe meer je het onderdrukt, hoe sterker het wordt" (Vader van Malala)

Wereldwijd werd 10 november uitgeroepen als Malala-dag. De bedoeling is om stil te staan bij het recht op onderwijs voor de 32 miljoen meisjes over de hele wereld die momenteel niet naar school (kunnen) gaan.

In 2013 kreeg Malala Yousafzai de Kindervrede- en de Sacharovprijs van het Europees parlement. Op 16-jarige leeftijd kreeg ze als jongste ooit de Nobelprijs voor de Vrede.

In 2017 werd ze toegelaten aan de universiteit van Oxford om politicologie, filosofie en economie te studeren.

Haar leven werd verfilmd en neergeschreven in een boek. Malala stichtte samen met haar vader en een Pakistaanse ondernemer het ‘Malala Fonds’ op, een internationale non-profitorganisatie die vecht voor meisjeseducatie.

In 2016 ontwierp ze samen met TOMS de ‘Malala-sjaal’ waarbij alle winst werd doorgestort aan het Malala Fonds. Op de kleurrijke sjaal schittert Malala’s levensmotto:

 “Een kind, een leerkracht, een boek en een pen kunnen de wereld veranderen.”